Bekövetkezett amitől féltünk...

Immár több mint egy éve kísérem figyelemmel az Irhás árokban és környékén dúló vaddisznókat. Több dologról is írtam / írtuk korábban, hogy aggasztó tendenciák látszanak. Ez alatt a bő egy év alatt mára már beigazolódott, hogy a pesszimistább forgatókönyv szerint alakulnak az események (alakítják / hagyják alakulni az eseményeket a vadgazdálkodás felelősei).

  (1) a vaddisznók egyre többen lesznek és egyre beljebb merészkednek a városban
  (2) előbb vagy utóbb személyi sérülés lesz a dologból

Kicsit részletesebben:

(1)
Attól tartottunk, hogy a lakott területen portyázó vaddisznók létszámát a befogások / kilövések / természetes elhullás nem csökkenti még annyival sem, mint amennyivel az állomány egy-egy évben szaporodik, így évről évre egyre többen lesznek, egyre beljebb merészkednek és a folyamatot egyre nehezebb lesz megállítani.

Két nappal ezelőtt az Irhás árokban olyan alkalom adódott, hogy könnyen és pontosan meg lehetett számolni a kondát. Idézem a levelet, amit nekem küldtek:

"...Tegnap éjjel 12:00-kor a szomszéd házba betörtek a vaddisznók. Miután a házból egy lakó felébredt és elzavarta őket, az utca felé tömött sorokban távoztak. 35 darabot számoltam össze."

Egy évvel ezelőtt ez a konda kb. 25 vaddisznóból állt. Ennél többet sosem számoltunk, de az is lehet, hogy néhány befogás és kilövés után szeptember közepére már közelebb voltak a 20-hoz.

Az tehát nem kérdés, hogy egyre többen vannak. Az országos és a Pest megyei trendről az előző posztban írtam "Az Igaz Tudás kútja" cím alatt. ( http://vadmalacok.blog.hu/2012/08/15/az_igaz_tudas_kutja )
Ez most a mi "test közeli" statisztikánk az Irhás árok környékén.

A XII. kerületben az elmúlt év során már fogtak be vaddisznót az Orbán tér közelében is, de okoztak közlekedési balesetet a Szilágyi Erzsébet fasorban is. Ezek után azt hiszem az sem vitatható, hogy egyre beljebb merészkednek.

(2)
A másik dolog, amitől féltünk, az a balesetveszély volt. Ezt közlekedési balesetek formájában már eddig is tapasztaltuk. Épp tegnap ütött el valaki egy malackát a Konkoly-Thege úton. Sajnálom a malacot is, de azt, is aki  autót vagy más járművet vezetve vaddisznókkal találkozik lakott területen.

A közlekedési baleseteken túllépve sajnos megdőlt egy eddigi tabu is: 

A vaddisznók megtámadtak egy békés gyalogost, aki semmit nem akart, csak hazamenni.
Idézem az egyik felháborodott családtagjától érkezett levelet:

"Pár hete éjjel 3 órakor jött haza gyalog az Irhás árokban. 19 éves fiatal srác. A játszótér és az erdő közötti  útszakaszon nagyon sok vaddisznó álldogált. Ránézésre azt sem lehetett tudni, hogy 20 vagy 30, mert  NAGYON SOKAN voltak. Gondolta, hogy tovább megy a házukig, de amikor a  vaddisznók közelébe ért, azok elkezdtek feléje szaladni. Ő felugrott a játszótér melletti vékony fára, amire az egyik óvodának is ki van függesztve a táblája és  onnan beugrott a játszótérre. 3 órán keresztül, reggel 6-ig üldögélt a játszótéren, mert addig nem mentek el az állatok."

A személyi sérülést csak nagy szerencsével lehetett megúszni, ami a srác lélekjelenlétén és ügyességén túl annak volt köszönhető, hogy az eset éppen az erős kerítéssel körülkerített játszótér mellett történt. Terhes kismamák vagy nyugdíjas nagymamák ne próbálják meg ugyanezt előadni!

A srác egyébként a munkája miatt rendszeresen késő éjjel, gyalog jár haza. Már számtalanszor találkozott vaddisznókkal, de soha nem volt semmi gond. Amikor közelebb ért hozzájuk, akkor mindig félrehúzódtak. Békésen volt a viszonyuk, nem zavarták egymás köreit.

Egészen addig, amíg egyszer már annyian voltak a vaddisznók, hogy nem húzódtak félre. Pedig most nincs párzási időszak és a kis csíkos hátúak háta sem csíkos már. (A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint azok a veszélyes időszakok, amikor a kanok bejönnek a kocák után a párzási időszakban és mikor a kocák a fiatal, csíkos hátú malacaikat vezetik.)

IMG_0105T5.jpg

kép: a helyszín nappal

Ennek a bejegyzésnek a linkjét elküldöm a Pilisi Parkerdő Zrt. felelős vezetőjének, dr. Boda Zoltánnak, aki (mint bárki más) akár reagálni is tud rá ugyanitt. (Eddig is tudott a blogról, időnként linkeket is küldtem neki, csak nem reagált vagy nem itt válaszolt.)

Címkék: észlelések