Mezőőr Újbudán

A decemberi közmeghallgatáson felszólaltunk Újbudán, hogy ott se hagyjuk feledésbe merülni a vaddisznókérdést.
A felszólalásra adott válaszában Horti István jegyző úr ígéretet tett arra, hogy befogókat telepítenek és alkalmazni fognak egy mezőőrt is, akinek az egyik legfontosabb feladata a vadkárok megelőzése lesz.

Az önkormányzat betartotta az ígéretét és megbízták Somogyi Zoltánt a feladattal. Somogyi úr nemrég vonult nyugdíjba, de a megbízást elvállalta és fiatalos lendülettel ismét munkába állt.

Elmondása szerint szorosan együtt kíván működni a Hegyvidéken és Budaörsön dolgozó kollégáival. Célja az állatok elriasztása és távol tartása, de lakott területen nem kíván kilövéseket végezni. Legalábbis addig nem, amíg más eszközökkel a legkisebb remény is marad a probléma megoldására.

Első lépésben szeretné feltérképezni a vaddisznók vonulási útvonalait, ebben kéri a lakosság segítségét. A kerülethatárokat nem mereven kezelve, az Irhás árok környékén a Hegyvidéki oldal problémáit is szívesen meghallgatná.

Aki látott mostanában vaddisznót, friss túrásokat, friss vadcsapást, az kérem, hogy jelezze Somogyi úrnak az alábbi telefonszámok bármelyikén.
Ha az kényelmesebb, akkor írhat bejegyzést ehhez a poszthoz, vagy e-mail-t a blog címére: vadmalacok.blog@gmail.com. Az üzeneteket továbbítjuk. 

  Somogyi Zoltán mezőőr:  06 30 749 2798
  Újbuda Önkormányzatának ingyenes zöld száma: 06 80 852 832
  Újbuda Önkormányzat Városüzemeltetési osztály: 06 1 372 4659

 

Az Önkormányzatnak köszönjük a segítséget, Somogyi úrnak pedig sok sok sikert kívánok és a magam részéről támogatni is fogom amiben csak tudom, de...
... határozott meggyőződésem, hogy tartós megoldást nem lehet elérni addig, amíg a környező vadászterületeken a vadászatra jogosult Pilis Parkerdő ZRt. nem csökkenti le a túlszaporodott vaddisznóállományt legalább az utolsó "békeévek" szintjére. Amíg minden befogott vagy kilőtt vaddisznó helyére két másik jön a környező vadászterületekről, addig sajnos eléggé sziszifuszi feladat a távol tartásuk. Ezért a küzdelem fontos része a politikai és/vagy gazdasági nyomásgyakorlás azokra a szereplőkre, akik tényleges, érdemi változást tudnának elérni: a vadászokra.

Az idei év talán egy kicsit könnyebb lesz, mint az elmúlt három, mert egyes vadászati források szerint tavaly a márciusi havas időszakban elég sok malac elpusztult és így talán van esély arra, hogy az állomány valamelyest csökkenjen, bár a 2012-2013-as vadászati év durva állománynövekedését nehéz lesz "ledolgozni". (Ebben az évben csak a növekmény sokkal több volt, mint 1960-ban a teljes állomány.)