Kilőhetők a belterületen garázdálkodó vaddisznók Miskolcon

Bár az Irhás árokban az idén kevesebb a vaddisznó, mint a korábbi években, Miskolcon sajnos romlott a helyzet és a helyi önkormányzatnál betelt a pohár.

Egy friss cikk az internetről. Az eredeti itt olvasható, de idemásolom:

Miskolci Önkormányzat:
Kilőhetők a belterületen garázdálkodó vaddisznók Miskolcon

 

vaddiszno.jpg

Miskolc – Belterületi vaddisznó vadászatra adott engedélyt a rendőrség Miskolcon.

Az elszaporodó állatok évek óta jelentős károkat okoznak a Vargahegy, Örömhegy, Komlóstető, Miskolctapolca, Görömböly és Diósgyőr erdős részein élőknek. Sok panasz érkezett a lakóktól, és mivel a vaddisznók elriasztására alkalmazott fizikai módszerek nem jártak eredménnyel, a miskolci önkormányzat a rendőrségtől kért és kapott engedélyt a kártékony állatok kilövésére február 28-ig. A vadak elejtésével Pecze István vadászt bízta meg az önkormányzat, aki hetente 2-3 alkalommal ellenőrzi az érintett területeket. 2016. január 6-től délután 16 óra és reggel 6 óra közötti időszakban engedélyezett a vadak kilövése a Vargahegy, Örömhegy, Komlóstető, Miskolctapolca, Görömböly és Diósgyőr erdős területein. A lakosság az érintett területek önkormányzati képviselőinél tehet bejelentést.

– Koczák Szilvia, sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –

A hírt közölte az Index is. 

Az újságírók és a sajtószóvivők többnyire nem jogászok, így nem feltétlenül fogalmaznak jogilag is precízen.
Lakott területen "vadászni" nem szabad, de kármegelőző céllal, rendőrségi engedély birtokában károkozó vadállatok kilövésére van jogi lehetőség. Ezzel a lehetőséggel élt a miskolci önkormányzat is. Élhetett volna valamelyik környékbeli vadásztársaság is de nem élt. Szerintem a miskolciak már annak is örülnének, ha a környező vadászterületeken a vadászok nem engednék olyan mértékben túlszaporodni az állományt, hogy azok a számukra módfelett zajos és büdös városba kényszerüljenek.

 

Címkék: cikkek