Na ez már nekem is sok...

Lőni vagy nem lőni, ez itt a kérdés...

Az Index drámai hangú, vérgőzös cikkben írt egy pécsi vadászatról. Külföldi vadászok (a külföldi mint kvázi szitokszó) kilőttek 200 vaddisznót, ezzel SZINTE kimerítve az éves keretet.

A vaddisznókat odaterelték a vadászok elé, akik hatalmas "mészárlást" végeztek. Vérben ázott a talaj.

Aki ezt a cikket írta, az nem tudja, hogy a vaddisznók milyen mértékben vannak túlszaporodva, nem tudja, hogy ez mekkora probléma, és nem tudja, hogy a helyzet még ennél is lehet SOKKAL ROSSZABB.

Nem az a probléma, hogy végre valahol kilövik az éves keretet, hanem az, hogy a legtöbb helyen ezt nem teszik meg és a már ma is gigászi mértékben túlszaporodott állomány évről évre tovább nő.

Én olyan cikkeket is olvastam hogy az USA valamelyik államában (talán Texas), már annyira durva a vaddisznóhelyzet, hogy ott már minden tiltó szabályt feloldottak, és bármi megengedett, hogy irtsák őket, még akár meg is szabad őket mérgezni - hogy csak a legdurvább módszert említsem. (pl. 2014-ből egy cikk, további keresés: "feral hogs in texas") 

A vaddisznók nem csak SZÁMUNKRA károsak, hanem az erdőre (az élőhelyükre), a többi ott élő (növényevő) állatra és önmagukra is. Az erdő növényeinek természetes aránya felborul, a táplálék nem lesz elég az ott élő más állatoknak és egy idő után már a vaddisznóknak sem. A vaddisznó olyan szapora, hogy egy év alatt több mint kétszeresére nőne az állományuk (átlagosan közel két és félszeresére), ha nem vadásznák őket. Ezt az opciót tehát ki kell zárni. Vadászni KELL. A kérdés csak annyi, hogy eleget lőnek-e ki ahhoz, hogy ne növekedjen tovább az állomány. Ha kicsit kevesebbet, akkor évről évre tovább nő. 

Tessék választani: vadászattal tartják kordában az állomány létszámát, vagy vissza kell telepíteni (mondjuk a Jánoshegyre) a farkasokat és a medvéket. Ha egyik sem, akkor jön Texas vagy Berlin. A berlini vaddisznók annyian vannak, hogy ezerszám található videó a YouTube-on (keresés: "Wildschweine in Berlin"), de készült már természetfilm is a problémáról, amit több természetfilm csatornán is lehetett látni magyar szinkronnal.

Azt, hogy Pécsett sikerült kilőni az éves előírt kvótát vaddisznóból nem drámaként kellene tálalni, hanem a jó hírek között. Ha a magyar vadászok nem képesek kilőni eleget, akkor hozzanak külföldieket. Mindegy, csak lőjenek ki eleget.

1960 óta vezetik hivatalosan az Országos Vadgazdálkodási Adattárat. 1960-ban Magyarországon a vaddisznóállomány kb. 8300 állatból állt és a vaddisznó akkor sem volt veszélyeztetett faj!

Pár éve ez a szám több mint 120 ezer körül volt!

2013-ban volt egy fordulat. Azóta az állomány lassan, de évről évre csökken. A 2016 év eleji becslés már csak kevesebb mint 102 ezer állatot mutatott. Ez még mindig hihetetlenül sok, de legalább a trend megfordult.

Szerintem a vaddisznók kilövését nem drámaként, hanem sikerként kellene tálalni.