felpörögtek az események ... :)

Pár hét lemaradását próbálom behozni, de annyi minden történt, hogy nem is tudom hol kezdjem...

Talán a decemberi közmeghallgatásnál.

A XII. kerületi közmeghallgatáson Bósza Zsolt szólalt fel a vaddisznók problémájáról. A felszólalás kicsit hosszú lett, de viszonylag nagy türelemmel végighallgatta mindenki és a kerület vezetése segítőkész hozzáállást tanúsított. (Erre is számítottunk.)

Pokorni Zoltán polgármester úr ott helyben eldöntötte, hogy létrehoz egy bizottságot, aki megvizsgálja a problémát és megteszi a megoldásra vonatkozó javaslatait. A bizottság élére Váczi János alpolgármester urat jelölte ki.

A felszólalásra adott válaszban az önkormányzat mezőőre elmesélte, hogy milyen lépések történtek az elmúlt hónapokban. Eközben elejtett egy olyan megjegyzést, hogy "sikerült néhány disznót befogni az elnöki rezidencián is". Hát ez nagy derültséget okozott a hallgatóság körében és a bulvár sajtó is azonnal rábukott.

Megjelent egy nagyon bulváros cikk a Blikkben (nyomtatott és online), amit a megjelenés napján első helyen hivatkozott le az index.hu, majd az origo is. Az RTL Klub híradója külön riportot szentelt az ügynek.

Ez a hírdömping vélhetően kivert néhány biztosítékot, mert egyik napról a másikra összehívattatott a vadkár-bizottság és ünnepélyesen meg is alakult még karácsony előtt.

Bármi légyen is az ok, maga a tény örömteli és köszönetet érdemel az önkormányzat a gyors fellépésért.

Az első ülésen az önkormányzat oldaláról a jegyző megbízottja, az önkormányzat kommunikációs vezetője és a mezőőr jelent meg. Váczi alpolgármester úr sajnos váratlanul lebetegedett és nem tudott eljönni. Eljött viszont a pilis Parkerdő ZRt.-től a Budai Erdészet vezetője és a területért felelős erdőgondnok. A civil oldal képviseletében ketten voltunk Zsolttal.

Átbeszéltük az ismert kérdéseket és a Pilisi Parkerdő ZRt. javaslatára elhatároztuk, hogy a bizottság következő ülésére meghívunk még néhány személyt. Ez sikerült és a január 4-i második megbeszélésre már el is jöttek:

  • 2 fő a kerületi rendőrségtől - a maximálisan kerülendő, de ilyen kritikus vadlétszám mellett sajnos nem mellőzhető vadkilövésekhez szükséges engedélyek kérdésének a megbeszéléséhez.
     
  • 1 fő az ÁNTSZ-től - vele az altatólövedékek, fogamzásgátló szerek és egyéb nem-orthodox megoldások kérdését szerettük volna megbeszélni.
     
  • 1 fő a Gödöllői Egyetemről - aki a vaddisznók életmódjáról, veszélyességéről vagy veszélytelenségéről illetve a lakott területeken belüli életmódjáról, nyomon követésének illetve elfogásának lehetőségeiről tud tájékoztatást adni.
     
  • Az országban a vadászatot felügyelő hatóságtól is vártunk valakit, de nem sikerült elhívni senkit. Erre azért lett volna szükség, mert a Pilis Prkerdő ZRt.-nek bizonyos kérdésekben meg van kötve a keze és ez a hatóság írja elő, hogy mit kell és mit tilos csinálniuk.

 (nem sikerült névjegyet cserélni mindenkivel, így inkább maradok minden esetben a beosztásoknál)

Mindkét megbeszélés (a karácsony előtti és a január 4-i) jó hangulatú és konstruktív légkörű volt. Kicsit ötletbörze jellegűek voltak, de végül sikerült körülhatárolni a célokat és a cselekvési terveket. Az alapvető CÉLOK - nem meglepő módon:

  1. a vadlétszám csökkentése
  2. a védekezés fokozása, a lehetséges módszerek tisztázása
  3. jogi és anyagi kérdések tisztázása (kármegelőzés, kártérítés)

A célok eléréséhez (az érintett felek egyetértése esetén) igénybe vehető több ESZKÖZ is:

  • az elsődleges eszközök természetesen a Pilisi Parkerdő ZRt. kezében vannak, hiszen a legfontosabb kérdés a vadlétszám csökkentése (vadbefogás, hajtás, kilövés lakott területen kívül, esetenként akár lakott területen belül is, stb.)
     
  • az egyébként rendszeres, évente megújított együttműködési megállapodásban a Pilisi Parkerdő ZRt. és az önkormányzat nevesíteni fog olyan célokat és pénzösszegeket is ami a vaddisznó helyzet javítását szolgálja
     
  • szükség esetén az önkormányzat jogszabályokat tud alkotni illetve nagyobb figyelmet tud fordítani a meglévő jogszabályok betartatására
     
  • az önkormányzat támogatást nyújt egyes információs csatornák eléréséhez és kommunikációs kampányt indít (Hegyvidék, Helyi Téma, kerületi TV)
     
  • megvizsgáljuk, hogy a kerítések megerősítéséhez milyen (korlátozott) önkormányzati forrásokat lehet igénybe venni - feltehetően a társasházak számára fenntartott kb. 10 millió forintot lehet majd ilyen célokra is igénybe venni.
     
  • ígéretet kaptunk, hogy az önkormányzatnál lesz egy vadkár információs vonal, ami nem egy 24 órás hot-line lesz, amit éjjel-nappal fel lehet hívni, ha átfut egy vaddisznó az autóm előtt, de legalább lesz egy ember, aki élő szóban is tájékoztatást tud adni és fogadni tudja a vaddisznók észleléséről szóló bejelentéseket
     
  • készül egy tudásbázis - igyekszünk közösen összeállítani egy olyan folyamatosan bővülő (online?) információs felületet, ahol mindenki aki kapcsolatba  kerül a problémával teljes körű tájékoztatást kaphat
     
  • amíg a probléma meg nem oldódik / amíg tart a lelkesedés, addig az aktuális helyzetről, az elért eredményekről is folyamatos tájékoztatást tervezünk a rendelkezésre álló média felületeken
     
  • stb.

 

A munka folyik, de pár érdekesebb hír előzetesen:

A vaddisznóállomány növekedése és a lakott területekre való fokozott behatolásuk nem magyar sajátosság, hanem egész Európában zajló, nehezen vagy nem megállítható folyamat. A régi szép idők visszatérése nem várható, de a tavalyinál jobb helyzet kitartó, folyamatos munkával azért elérhető.

Magyar és EU jogszabályok is tiltják, hogy fogamzásgátló szereket vagy (ezt nem is kérte senki) mérget, de akár vitamin készítményeket is ellenőrizetlen mennyiségben "kiszórással" adjanak (vad)állatoknak. Pláne akkor, ha ez az állat még "élelmiszer termelő" állat is. Egyébként állítólag egy afrikai elefánt fogamzásgátlása éves szinten 10 ezer USD nagyságrendű összeg.

Altató lövedéket lehet alkalmazni, de törvényi előírások miatt csak olyan ember sütheti el az altatólövedékes puskát, akinek van lőfegyver-használati engedélye ÉS állatorvosi (!) végzettsége is. Az ügy még így is macerás, mert a disznó csak percekkel később alszik el, közben pedig kótyagosan rohangál mondjuk az autók között, vagy átmegy a szomszédos magántulajdonú kertbe, ahová nincs joga behatolni egyik hatóságnak sem.

A vaddisznó egy részben jól kezelhető probléma, mert legalább a magánkertek hatékonyan megvédhetők megfelelő kerítés megépítésével. A nyest esetén ez nem mondható el.

Sajnos az európai trendeknek megfelelően várható nyestek és a rókák hasonló elszaporodása és lakott területekre való behatolása is.
Jó hír, hogy tavaly a rókák az egész országban veszettség-mentesek voltak, de sajnos a denevérek között fokozottan terjed a betegség.

A Pilisi Parkerdő ZRt. az idén további vadbefogó szerkezeteket vásárol!

Érdekes ötletként merült fel a vaddisznó kondák mozgásának követése GPS jelek vételére és SMS küldésére alkalmas nyakörv felszerelésével. Ennek állítólag csak akkor lenne értelme, ha legalább 8-10 állatra fel lehetne tenni. A dolog szerintem csak egy érdekes színfoltja marad a megbeszéléseknek és sosem valósul meg, de teljesen azért nem tettünk le róla :)

A jogi helyzet megítélése olyannyira szélsőségesen eltérő, hogy ebben a témában nem számítok konszenzusos tájékoztatóra a tudásbázisban. Az én álláspontom e blog más részein olvasható. Alkalomadtán leírom majd az ellenvéleményeket is...

A mi rövidtávú feladatunk most az, hogy állítsuk össze azon kérdések listáját, amire a civilek választ szeretnének kapni. Ezen kérdések jelentős része (a válaszokkal együtt) a korábban említett, nyilvánosan elérhető, tájékoztatást szolgáló tudásbázis GYIK része is lenne. 

A kérdések összeállításának határidő: 2012 január 11

Jöhetnek a kérdések akár itt, akár e-mail-ben :)

 

 

Címkék: események