Vaddisznók a Farkasréti temetőben

A minap láttam egy riportot a Duna TV egyik híradójában.

Két érdekesség is volt az egyébként egyre inkább szokványosnak tekinthető hírben:

(1) Ha jól értem, akkor a temetőben lévő vadbefogót nem a Pilisi Parkerdő Zrt. állíttatta fel, hanem a XII. kerületi önkormányzat és a PPZ közösen.

(2) A Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője most már a vaddisznók teljes veszélytelenségéről prédikál egy országos, sőt az egész Kárpát medencét lefedő tv csatornán. Annak ellenére, hogy tudnak az Irhás árokban történt támadásról. Régebben legalább a párzási időszakban begőzölt kanoktól és a csíkos hátú malacokat vezető anyakocáktól óvtak minket, most már ezektől sem...

Ez utóbbi elég bátor nyilatkozatnak tűnik most, amikor Olaszországban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek földrengés szakértőket, mert azt állították a tv-ben, hogy L'Aquila környékén nem fordulhat elő nagyobb földrengés. (Előfordult...)

Ki fog feljelentést tenni, ha bekövetkezik valami baleset? Én már tudom...

A riport szövegesen alább, a videó formátumhoz előbb rá kell kattintani erre a linkre, majd a megjelenő vaddisznós képre:
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/10/27/17/Mar_Budapestre_is_bemereszkednek_a_vaddisznok.aspx

 

Már Budapestre is bemerészkednek a vaddisznók

Forrás: Duna Híradó | 2012. október 28. vasárnap 06:05 |

Néhány hete az állatok egy XII. kerületi temetőt rongáltak meg a fővárosban.

Az utóbbi években Európa-szerte elszaporodtak a vaddisznók, ezek az állatok gyakran megjelennek a városokban is; Budapesten a XII. kerületben is évek óta problémát okoznak, tavaly a köztársasági elnöki rezidenciára törtek be vaddisznók, néhány hete pedig egy temetőt rongáltak meg.

Kenyhercz Kinga, a XII. kerület sajtóreferense elmondta: nemrég a vaddisznók a kerületben található temetőben virághagymákat forgattak ki a földből éjszaka. Nem a sírokat rongálták meg, hanem virágokat ettek meg a sírkertben. Ekkor a Pilisi Parkerdő munkatársaival közösen a Hegyvidéki önkormányzat munkatársai vadbefogót állítottak fel – mondta a sajtóreferens.

A XII. kerületben már olyan információs vonal is működik, ahol be lehet jelenteni, ha valaki kószáló vaddisznót látott. Néhány állatot már sikerült befogniuk a vadőröknek, a vaddisznókat a Budakeszi Vadasparkba és a Pilisi erdő lakott területektől távolabbi részeibe viszik.

Veszélyt nem jelentenek az emberre ezek az állatok. Ők, bár mindenevők, alapvetően félnek az embertől és igyekeznek kerülni a közelségünket – közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A vadak ellen elsősorban mélyre beásott kerítéssel lehet védekezni, illetve nem szabad a zöld hulladékot a kertben hagyni.