Az aláírásgyűjtés eddigi eredményei

Az aláírásgyűjtés során ígéretet tettünk az aláíróknak, hogy ezen a blogon időről időre tájékoztatást adunk a fejleményekről. Ez a bejegyzés most elsősorban az aláírók tájékoztatását szolgálja - ha esetleg más olvasóknak nem minden lenne világos, hát elnézést, ez most nem is feltétlenül cél.

Mint azt az aláírók tudják, a levelet a Pest Megyei Kormányhivatalnak címeztük, másolatban pedig megküldtük a környékünk három szomszédos önkormányzatának: Budapest XII. és XI. kerülete illetve Budaörs önkormányzatainak.

Vegyük sorra a címzettek reakcióit.

(1) Pest Megyei Kormányhivatal

A levél megérkezését követő harmincadik napon érkezett meg a válasz. Alapvetően támogató hangvételű levél volt, amiben közölték, hogy megértették a problémát illetve a kérésünket és figyelemmel lesznek rá, amikor elbírálják a Pilis Parkerdő ZRt.-nek a szomszédos vadászterületre benyújtott éves vadgazdálkodási tervét.

Nem igazán tudtuk eldönteni, hogy a levélnek örülni kell vagy sem, mert semmi konkrét, számon kérhető ígéret nem volt benne, így nem lehetett tudni, hogy milyen mértékű a mögötte lévő segítő szándék és a gyakorlatban mire is számítsunk. Volt aki inkább udvarias "lerázó" levélnek érezte, volt aki sokkal pozitívabban értékelte.
Én óvatosan optimista voltam.

Később kiderült a levél visszafogottságának az oka: A Pest Megyei Kormányhivatal nem akart saját hatáskörben dönteni ezért továbbította a levelet a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Ott viszont úgy tűnik mertek dönteni. Utasították a Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy

  • JELENTŐSEN EMELJE MEG a Pilis Parkerdő Zrt. éves vaddisznó kilövési kvótáját és
  • rendeljen el HATÓSÁGI VADÁSZATOT a környező vadászterületen

Nem hiszem, hogy ennél többre reálisan számíthattunk volna. Szerintem ezt sikernek tekinthetjük.

Arra is ígértet kaptunk, hogy a helyenként "hiányos" jogszabályi környezetet rendbe teszik.

Azt nem tudjuk, hogy a napokkal ezelőtti hajtóvadászat már ennek az intézkedéssorozatnak volt-e a része, de van rá esély.

A teljes siker az lenne, ha

  • valahogy számszerűsíthető és ellenőrizhető lenne, hogy milyen lépésekben mik fognak történni,
  • kialakulna valamilyen kommunikációs csatorna az érintett civilek és a hatóság között,
  • lehetőséget kapnánk a jogszabály alkotási folyamatban a tervezett változások véleményezésére.

Ezen fogunk munkálkodni a következő hetekben, reméljük, hogy az eddigiekhez hasonló eredményességgel.

 

(2) Önkormányzatok

Az önkormányzatok egy-egy kísérőlevéllel kapták meg az eredeti levél és az aláírások másolatát. Ezekben a kísérőlevelekben kértük, hogy biztosítsanak lehetőséget rá, hogy a témában kijelölt döntéshozókkal megoszthassuk a véleményünket a problémák okairól és a megoldási lehetőségekről, mert véleményünk jelentősen eltér az általuk ismert (leginkább a Pilisi Parkerdő ZRt.-től származó) véleménytől.

 

(2.1) Budapest XII. kerület - Hegyvidék

SEMMI VÁLASZ. Még elutasító válasz sem érkezett, pedig a (kísérő)levél kézbesítése óta eltelt KÉT HÓNAP.

Ráadásul a XII. kerületben elvileg működik egy vadkár munkacsoport, bár a csoportnak a civilek részvételével nem volt ülése már kb. egy éve. A Pilisi Parkerdő embereivel közben információink szerint többször is találkoztak.

Néhány alacsony szintű, puhatolózó telefonos érdeklődés volt a folyamatban lévő per állásáról.

A hajtóvadászatról is tudott az önkormányzat, hiszen a Hegyvidék újságban is jelent meg felhívás, de ezt a hírt sem tartotta fontosnak megosztani velünk.

A vadkár munkacsoporttal egyébként már tavaly december eleje óta próbálunk egy egyeztető ülést összehozni, de eddig nem sikerült.

(2.2) Budapest XI. kerület - Újbuda

SEMMI VÁLASZ. Még elutasító válasz sem érkezett, pedig a (kísérő)levél kézbesítése óta eltelt KÉT HÓNAP.

A decemberi közmeghallgatáson arról volt szó, hogy Újbuda is létre akar hozni egy vadkár munkacsoportot, de ez vagy nem történt meg, vagy nem akarták bevonni a civileket. (Csak bajt kevernek és végül is mi közük hozzá.)

167 aláírás szemmel láthatóan nem hozza lázba Újbudát...

Több mint két hónap után újból írtunk a polgármester úrnak. Ezúttal e-mail-ben emlékeztettük, hogy elfelejtett válaszolni és ismételten kértük, hogy adjon lehetőséget egy személyes találkozóra (a polgármester úrral vagy az általa kijelölt döntéshozókkal), amin nem csak panaszkodni szeretnénk, hanem javaslatokat is szeretnénk tenni illetve az önkormányzat is adhatna tájékoztatást az eddig lépéseiről.
Erre a levélre már érkezett válasz. Ebben biztosított minket, hogy "a továbbiakban is mindent megtesz" a probléma megoldására. Ebbe a mindenbe sajnos az már nem fér bele, hogy az érintett lakosság véleményét és javaslatait a hivatal meghallgassa.

 

(2.3) Budaörs

A legpozitívabb hozzáállást itt tapasztaltuk.

Köszönjük!

Meghívást kaptunk Frankhegyi Részönkormányzat (a leginkább veszélyeztetett terület) képviselő testületi ülésére. Sajnos az első alkalom egy külföldi út miatt nem volt megfelelő, így a megbeszélést el kellett halasztani a következő ülésre, de tudomásunk szerint az önkormányzat addig sem ül ölbe tett kézzel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Későbbi fejlemény:
Péchy László képviselő úr kitartó munkája eredményeként sikerült végül egy időpontot egyeztetni, amikor lehetőséget kaptunk arra, hogy mi is elmondjuk a véleményünket a kialakult helyzet okairól és megoldás lehetőségeiről.

Köszönjük!

A megbeszélésre a XII. kerületi önkormányzatnál került sor, de képviseltették magukat a XI. kerületi és a Budaörsi Önkormányzat is.
Néhány tény meglepetésként hatott a hallgatóságra, ezeknek a tényeknek maguk is utána kívántak járni. Ha ez megtörténik, akkor ígéretük szerint folytatódik a munka.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ismételten szeretnénk köszönet mondani minden aláírónak a támogatásért! 

A válaszleveleket nem tervezzük feltenni az internetre, de kérésre az aláírók közül bárkinek továbbítjuk.

Kérdése vagy véleménye van, de túl bonyolult a blogban történő bejelentkezés és hozzászólás?
Szeretne egy példányt a válaszlevelekből? 
Írjon e-mail-t!
A mai naptól élő e-mail cím:

vadmalacok.blog@gmail.com