Emancipálódó vaddisznók, diétát váltó medvék

(Utólagos kiegészítés: írtam az Indexnek, hogy hiba van a cikkben. A vadkant kijavították kocára, de arról nem sikerült meggyőzni őket, hogy a medve mindenevő.)

Ha hihetünk az Index cikkének :) akkor úgy tűnik, hogy a 21. századra a vaddisznók is szakítottak a hagyományos férfi / nő , akarom mondani kan / koca szerepekkel és ma már a kan is kiveszi a részét a csíkos hátú malackák fáradságos neveléséből. 

A medvéknek meg elegük lett a gyenge vega kajából és áttértek egy agresszív paleolit diétára: húst hússal.

A cikk egyébként arról szól, hogy Salgótarján mellett vadászok kilőttek egy medvét, de nem jelentették be, viszont lebuktak. Ezért (meg azért, mert a barna medve védett állat) eljárás indult ellenük.

A cikk végén az újságíró így próbálja megnyugtatni a medvéktől esetleg bepánikoló olvasókat:

"A medve húsevő állat, de annak a valószínűsége, hogy emberre támadjon, kisebb, mint hogy egy malacait féltő vadkan vagy egy kóbor kutya tegye ezt."

A mondat igen viccesre sikeredett. Több sebből is vérzik...
A vadkanok nem foglalkoznak a malacokkal, a medve pedig mindenevő. A szándékolt mondandóval viszont egyetértünk: a vaddisznó veszélyes - bár talán nem veszélyesebb mint egy medve. Elvégre egy medvének is lehetnek bocsai és a bocsait féltő anyamedvét sem kellene alábecsülni.

Wikipédia a vaddisznókról:

"A kanok csak alkalmilag keresik fel a kondát, anélkül hogy a fiatal állatokkal törődnének. Csak a szaporodási időszak kezdetekor csatlakoznak a kocákhoz."

"Veszélyes-e a vaddisznó?
Normál esetben a vaddisznó fél az embertől, messze elkerüli. Azonban veszélyt jelenthet állatra és emberre is, ha sarokba szorítják, vagy ha malacait veszélyben érzi, ekkor képes nekimenni a rókának, farkasnak, még az embernek is. Sajnálatos módon történtek már az erdőkben halálos vaddisznótámadások."

Wikipédia a barna medvéről:

"A barna medve a gyakorlatban tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány."