Vadkár konferencia, ahol nem beszélnek a vadkárokról?

Az alábbi cikk az "Országos vadgazdálkodási és vadkár konferencia" kapcsán született. Forrásként az MTI-re hivatkozik.

A cikkben arról egy szó sem esik, hogy a vadkárok hihetetlen mértékben megnőttek volna és ez bárkinek bármi problémát jelentene. A cikk alapján azt gondolhatjuk, hogy minden a legnagyobb rendben van, sőt ... !

Íme egy sikersztori egy jól felkészült, pártatlan szerző tollából:

http://www.elemzeskozpont.hu/content/%C3%A9vi-20-milli%C3%A1rd-forint-bev%C3%A9telt-hoz-vadgazd%C3%A1lkod%C3%A1s

Pár gondolat a sorok között olvasva:

... "Jakab István, az Országgyűlés alelnöke <...> megerősített: jogalkotóként készek arra, hogy a szakmával érdemi együttműködést folytassanak."

(NAK: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

"Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a NAK fontosnak tartja a közös gondolkodást, és erősítené a közös munkát a jogalkotóval és a szakigazgatással, illetve szorosabb kapcsolatot akar kialakítani a vadászkamarával és az Erdészeti Tudományos Intézettel is."

Önkormányzatok és civilek reszkessetek! A jogalkotók összefognak a vadászokkal, miközben a konferencián azt sugallják, hogy nincs is probléma.

A gigantikus és megállíthatatlan állomány-túlszaporodást is sikerként lehet eladni a tudatlan olvasóknak:

"Az elnök kiemelte: a vadászható nagyvadfajok hasznosítási adatai évek óta bővülnek, ez az elmúlt évben is folytatódott. A tavalyi 400 ezer közeli nagyvadteríték minden idők legmagasabb értéke, a becsült adatok szerint ez a trend folytatódik."

Ezt én mondom csendesen:

2002 és 2012 között a vaddisznó állomány kb. 20 %-kal nőtt, ami éves szinten kevesebb mint 2%. A 2012-13-as vadászati évben az állomány nem 2 %-kal, hanem ennek a sokszorosával, 9,5 %-kal nőtt, pedig a cikk szerint a nagyvadteríték magasabb volt, mint eddig bármikor!

A növekedés MEGÁLLÍTHATATLAN, de a veszélyről nyilvánosan még beszélni sem hajlandóak!

Ez a vadlétszám már az erdőt is tönkreteszi, ha a civil lakosság panaszaival nem is akarnak foglalkozni...