Vadkár 2.0 - őzek

A "VADKÁR" a környéken eddig a vaddisznókat jelentette. Ennek most vége?
A vaddisznók továbbra is jelen vannak, de a vadkamera tanúsága szerint kevesebben jönnek és ritkábban.
A palettát az őzek fogják színesíteni?

Egy évvel ezelőtt már jelentek meg őzek az Irhás árokban a vadkamera felvételein. https://picasaweb.google.com/100951804615755767160/VaddisznokEsOzek2013Augusztus?authuser=0&feat=directlink )

Ma egy kicsit melegebb volt helyzet.

Egy őz, feltehetőleg még az előző éjjel beugrott a kertünkbe a kerítés felett, de kimenni már nem tudott. A kerítést megerősítettük a vaddisznók miatt, ezért csak az ugrás jöhet szóba. Szerencsétlen állat egész nap a kertben volt. Az is lehet, hogy már több napja, csak nem vettük észre. Amikor kimentünk késő délután, nagyon megrémült tőlünk. Fékevesztett rohangálásba és ugrándozásba kezdett, de nem tudott kiugrani. Halálosan kimerült és leroskadt egy bokorban. Lehet, hogy egész nap küzdött, csak nem vettük észre. Hagytuk pihenni, majd megpróbáltuk kiterelni a hátsó kapun. Nem sikerült. Végül inkább békén hagytuk és szerencsére még sötétedés előtt (órákkal később) valahogy kitalált a a kapun, amit nyitva hagytunk neki.

Néhány fotó és egy rövid videó itt:

https://picasaweb.google.com/100951804615755767160/Vadkar20?authuser=0&feat=directlink

 

Kedves Pilisi Parkerdő Zrt.

Akkor most mindenki építsen három méter magas kerítést? Vagy vágjon le egy fél métert a meglévőből, hogy szerencsétlen állatok KI is tudjanak ugrani? Nekem két éve ezt még nem tanácsolták, pedig azt a szememre hányták, hogy tíz évvel korábban nem építettem vaddisznó-biztos kerítést. Honnan kellett volna tudnom, hogy a vaddisznók fognak (előbb) túlszaporodni és nem az őzek?

Esetleg lehetne az a megoldás, hogy az őzeket a vadgazdálkodók (a vaddisznókkal ellentétben) NEM engedik TÚLSZAPORODNI a környező vadászterületeken?

Vagy az őzek túlszaporodásáról is kizárólag mi tehetünk, a lakosság?