2012 tavaszi állomány

Az elmúlt hetekben több vaddisznó észlelés is történt.

Az biztos, hogy a vaddisznók továbbra is itt vannak, de a létszám becslését egyenlőre csak egyetlen olyan észlelésre tudjuk alapozni, amikor sikerült meg is számolni őket.

Ezek fényében úgy tűnik, hogy tavalyi 2 kocából és 20 süldőből álló állomány lecsökkent 1 kocára és 7 süldőre, viszont a kocának az idén 8 újabb kismalaca született.

A tavaszi állomány tehát hozzávetőleg:

1 koca + 7 süldő + 8 csíkos hátú kismalac

A süldők már akkorák, hogy avatatlan szem (pl. az enyém) nem tudja megkülönböztetni a felnőtt állattól. A vaddisznók nőstényei hamarabb lesznek ivarérettek mint a hímek, de a következő párzási időszakra (2012 év vége) a mai süldők már biztosan ivarérettek lesznek, akár hímek, akár nőstények. Már ha megérik ...  

És valószínűleg megérik, mert a Pilisi Parkerdő Zrt. - ha jól értem a levelüket - már csak a saját működési területükön küzd az állomány létszámának csökkentésére. Az Irhás árok nem tartozik a működési területükbe. A vaddisznók pedig az idejük nagyobb részét valószínűleg nem a Pilisi Parkerdő Zrt. működési területén töltik, hanem a mi kertjeinkben és közterületeinken.

 

Címkék: észlelések