Riport és beszélgetés a Kossuth Rádióban

Itt hallgatható meg a műsor:

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2013-04-03

A műsornak ez a része 10:13-kor kezdődött.

Előbb rá kell kattintani a "9:00 Napközben" sorra, majd az idő-csúszkát előre kell tolni 10:13-ig (a képernyőn felül, középen).

Egyes megszólalók megnyilatkozásaiban rengeteg csúsztatás van, ezekre most nincs időm egyenként kitérni, de egy fontos megjegyzést azért tennék:

A vaddisznó húsz éve is pont úgy egy intelligens, generalista faj volt, mint ma.

Az Irhás árok környéke pedig pont olyan vonzó környék volt a vaddisznók számára, mint ma: gyenge vagy hiányos kerítések, elhanyagolt kertek, gyümölcsfák, össze nem szedett hulló gyümölcsök, hagymás növények.
A lakók sem viselkedtek másképp mint ma: ahányan ma kirakják a konyhai hulladékot, annyian biztosan kirakták húsz éve is, mert akkor még lehetőség sem volt a zöld hulladék elszállítására. (Nem tudom, hogy tényleg kirak-e bárki konyhai hulladékot.)

Ha volt a környéken változás, az kedvezőtlen volt a vaddisznók számára: beépült az elhanyagolt telkek egy része, megszervezték a zöld hulladék elszállítását, megszűnt a Kakukkhegyi úton a szemétlerakat, több lett a zavaró fény és hang.

A húsz évvel ezelőtti kedvezőbb helyzet ellenére akkoriban mégsem jöttek be a vaddisznók, mert akkor még el tudta tartani őket a természetes életterük, amit a városi létnél sokkal jobban kedvelnek.

Az okok tekintetében tehát két álláspont ütközik:

  1. A vaddisznók azért jönnek be a lakott területre, mert a lakosság magatartása (elhanyagolt telkek, elérhető táplálék, stb.) becsábítja őket, tehát mindenért a lakosság a felelős és nekik kell a megoldást is megtalálniuk az "okok" megszüntetésével.

  2. A vaddisznók a környező vadászterületeken oly mértékben túlszaporodtak, hogy a terület már nem tudja eltartani őket, ezért kénytelenek más élőhelyeket keresni. Az intelligens állatok megtalálják a lehetőségeket a lakott területen, de fontos tény, hogy a lakott területekre történő behatolás addig nem történt meg, amíg a természetes élőhelyek állománya túl nem szaporodott. Amíg a környező területeken az állomány le nem csökken, addig a probléma nem szűnik meg, mert minden lakott területen befogott vagy kilőtt disznó helyett jön két másik a szomszédos túltelített vadász területről.
     

A vaddisznók egyik évről a másikra való viszonylag hirtelen megjelenése nem indokolható az első állásponttal. A vaddisznók hirtelen megjelenését nem előzte meg a környezetben vagy az itt lakók magatartásában semmi hirtelen változás, ami a vaddisznók magatartásának hirtelen változását érthetővé tenné.

A második álláspont esetén nincs ilyen ellentmondás. Egy poharat tölthetünk folyamatosan, anélkül, hogy bármi gondot tapasztalnánk, aztán egyszer csak túlcsordul és hirtelen nagyon vizes lesz körülötte az abrosz.

A vaddisznók létszáma nőhet folyamatosan a vadászterületeken anélkül, hogy a lakott területeken bármi gondot észlelnénk, aztán egyszer csak már túl sokan lesznek és a többlet kiszorul, rázúdul az addig békés kertvárosokba.