A gellérthegyi Szuper-Süldő

Gellérthegy, vaddisznó - hogy a keresők ezt a cikket is megtalálják :)

A Gellérthegyen kóborol egy süldő vaddisznó, amit már napok óta nem sikerül se befogni, se kilőni.

Számtalan cikk van az esetről, elég bármelyik internetes keresőbe beírni: "Gellérthegy, vaddisznó" és lejön vagy egy tucat találat.

A dolog érdekessége, hogy a hatóságok még ma is tanácstalanok és még ma sem tudják, hogy mit kell tenni hasonló esetben, pedig a probléma már sok éve ismert Budapesten és vidéken egyaránt!

Az egyik cikk szerint egy kisállatok befogására szakosodott cég altatólövedékes fúvócsővel próbálkozott, ami elég viccesnek bizonyult, mert a lövedék egyszerűen lepattant a disznó vastag bőréről.
Mellesleg fúvócsővel a vadászati törvény értelmében tilos vadászni (állatra lőni). Altató lövedéket kilövő fegyverrel pedig csak olyan személy lőhet, aki egy személyben rendelkezik vadász képesítéssel, állatorvosi végzettséggel és rendőrségi engedéllyel a lakott területen belül történő lőfegyverhasználathoz. Ez utóbbinak egyik feltétéle, hogy 24 órával korábban meg kell mondani, hogy mikor és hol fogják a lőfegyvert használni.
Az időpontot és a helyszínt ezek után már csak a vaddisznóval kell egyeztetni és már lehet is lőni. :)
A mai helyzetben, amikor nagy létszámú kondák dúlnak az ország különböző lakott területein ez a szigor nem túl életszerű.

Szerencsére a rendőrök az engedély megadásakor általában rugalmasak, de ha akarnának, akkor akadékoskodhatnának is. Most sem indult eljárás a fúvócsöves vadász ellen, és ez szerintem rendjén is van, ő legalább próbálkozott a probléma megoldásával.
Ennek ellenére talán mégis jobb lenne / ideje lenne a törvényeket a mai élethez igazítani.

A Gellérthegyen élők érdekesnek találják az esetet, sokan a vaddisznónak drukkolnak. Szerintem még versengenek is a szomszédok, hogy kinek van elég szép kertje ahhoz, hogy Szuper-Süldő őket is meglátogassa.

Amíg csak sokévente egyszer lehetett túrásnyomot látni az Irhás árokban, addig az itt élők is érdekesnek találták a dolgot. Az elmúlt pár évben viszont már időnként egy harmincat is meghaladó egyedszámú konda állt szemben az úton egy gyalogossal. Ez szintén érdekes, de már egyáltalán nem vicces.
Ha a környező vadászterületeken olyan ütemben nő a vaddisznóállomány, mint az elmúlt évtizedekben, akkor a vaddisznók AZ EGÉSZ FŐVÁROST el fogják árasztani és az már nem lesz olyan vicces, mint a gellérthegyi Szuper-Süldő kalandjai. Szerencsére az állomány csökkenthető, csak kellő nyomást kell gyakorolni a vadgazdálkodókra.